Hjärups Budoklubb Logga

"DEN BÄSTE SAMURAJEN ÄR DEN SOM ALDRIG BEHÖVER DRA SVÄRDET UR SLIDAN"

______________________________________________________________________________________________

Hjärups Budoklubb grundades 1996 av Christer Kriegh som tidigare tränade på Malmö Budokwai. I Malmö tränade Christer Combat Ju Jutsu och introducerade stilen för Hjärupsborna när han startade upp klubben. Ungefär fem år senare genomgick Hjärups Budoklubb en förändring och bytte från Combat Ju Jutsu till Arshi Ju Jutsu ryu. År 2007 lämnade Christen Regnér Malmö Budokwai för att börja träna på Hjärups Budoklubb, några år senare flyttade Christer Kriegh från Hjärup och lämnade över huvudinstruktörsposten till Christen. Han har sedan dess succesivt återinför Combat Ju Jutsu ryu i Hjärup och under Christens tid har Hjärups Budoklubb även börjat delta i olika kampsporstävlingar för att bredda sin målgrupp och utbildning. 
     
Combat Ju Jutsu skapar en bra grund för bla. MMA och andra tävlingskategorier eftersom Combat Ju Jutsu innehåller alla aspekter som tävlingskampsport innefattar, det vill säga slag & spark, kast & nedtagningar och mattkamp. Combat Ju Jutsu utövas som självförsvar och är en väldigt offensiv självförsvarskonst som har sitt ursprung i Japan. Ju Jutsu uppfanns av Buddistmunkar men förädlades senare av samurajerna. Effektiviteten låg i dess bredd och mängd av tekniker vid både stående och i liggande kamp. Ju Jutsu har sedan spritts över världen till alla väldsdelar, inte minst till Europa. Stavelsen av namnet ”Ju Jutsu” varierar mycket (ex. Jiu Jitsu, Jiu Jutsu) men grunden är den samma. Flera nya stilar av denna kampkonst har dykt upp i olika länder och städer. I Sverige har stilen Ju Jutsu funnits sedan 60-talet.
                 
MMA – Mixed Martial art, är dagens snabbast växande sport. Det är en sport som alla andra med domare, regler, begränsad yta och begränsad tid med två kämpar som gör upp om vinsten. Detta är en betydande skillnad från självförsvarskonsten som saknar alla dessa styrmedel. Självförsvar utövas vid behov, inne, ute, mot en eller flera angripare. Där det inte finns några regler eller tidsramar och framförallt inga domare som stoppar och kontrollerar. Här är det nödvärnsrätten som styr vad vi får och inte får göra. Den som vill bli bra på sporten MMA måste träna som en idrottsman och lär sig sportens regler. Den som tränar kampkonsten Combat Ju jutsu har stora möjligheter att bli bra även på sporten MMA och andra kampsportskategorier eftersom, som tidigare nämts, många tekniker är väldigt likartade.
                 
Vi i Hjärups budoklubb har både pass med renodlat självförsvar och pass som är inriktade på tävlingar, som Combat MMA och grappling. Vi tränar fysiskt och mentalt för att utveckla fysiken och tekniken och vi växer även som människor. Vi vill stärka självkänslan och självförtroendet hos våra medlemmar så att de har nytta av detta även i andra delar av livet. Vi sätter stort värde i samhörighet och solidaritet och vill ge våra medlemmar en värdefull fritid och hobby som skapar god grund för en bättre värld. Hjärups Budoklubb befinner sig i en stor utveckling. Kom gärna och träna med oss och var med i utvecklingen av både klubben och dig själv.